1. A FI ONLINE | BEING ONLINE
1. A FI ONLINE | BEING ONLINE
Acces și Incluziune
Accesul și incluziunea se referă la accesul la mediul digital și include o serie de competențe care se referă nu numai la depășirea diferitelor forme de excluziune digitală, ci și la competențele de care au nevoie viitorii cetățeni pentru a participa la spații digitale deschise tuturor tipurilor de minorități și diversității de opinii.
Întrebări critice
Ce impact are tehnologia asupra accesului și incluziunii sociale?
Cum puteți contribui în domeniile în care credeți că incluziunea nu este în prezent acolo unde ar trebui să fie?
Cât de echipate sunt școlile, profesorii și materialele de învățare pentru era tehnologică?
Învățare și Creativitate
Învățarea și creativitatea se referă la dorința și atitudinea cetățenilor față de învățarea în medii digitale de-a lungul vieții lor, atât pentru a dezvolta și exprima diferite forme de creativitate, cu diferite instrumente, în diferite contexte. Aceasta acoperă dezvoltarea competențelor personale și profesionale, pe măsură ce cetățenii se pregătesc cu încredere și în mod inovator pentru provocările societăților bogate în tehnologie.
Întrebări critice
Cum poate fi încurajată în mod semnificativ creativitatea atunci când explorarea autodirijată și obiectivele de învățare au un loc mic sau deloc în programele școlare?
Care este impactul utilizării intense a tehnologiei la o vârstă fragedă asupra dezvoltării creierului și a creativității?
Alfabetizare media și informațională
Alfabetizarea mediatică și informațională se referă la capacitatea de a interpreta, înțelege și exprima creativitatea prin intermediul mediilor digitale, în calitate de gânditori critici. Competența mediatică și informațională este un lucru care trebuie dezvoltat prin educație și printr-un schimb constant cu mediul din jurul nostru. Este esențial să depășim simpla "capacitate de a" utiliza unul sau altul dintre mijloacele de comunicare, de exemplu, sau pur și simplu de a "fi informat" despre ceva. Un cetățean digital trebuie să mențină o atitudine care să se bazeze pe gândirea critică ca bază pentru o participare semnificativă și eficientă în comunitatea sa.
Întrebări critice
Cum pot copiii să învețe să proceseze, să analizeze și să ia decizii bune pe cont propriu în ceea ce privește mass-media și informațiile disponibile?
Cum contribuie alfabetizarea mediatică și informațională la toate competențele necesare pentru cetățenii unei societăți democratice?
2. BUNPSTARE ONLINE | WELL-BEING ONLINE
4. Etică și Empatie
Etica și empatia se referă la comportamentul etic online și la interacțiunea cu ceilalți pe baza unor abilități precum capacitatea de a recunoaște și de a înțelege sentimentele și perspectivele celorlalți. Empatia constituie o cerință esențială pentru o interacțiune online pozitivă și pentru realizarea posibilităților pe care le oferă lumea digitală.
Întrebări critice
Care este relația dintre etică și empatie?
Cum poate juca empatia un rol în consolidarea păcii și în mediere?
Ce rol poate juca etica în cetățenia digitală?
5. Sănătate și Bunăstare
Sănătatea și bunăstarea se referă la faptul că cetățenii digitali locuiesc atât în spații virtuale, cât și în spații reale. Din acest motiv, abilitățile de bază ale competenței digitale nu sunt suficiente. Indivizii au nevoie, de asemenea, de un set de atitudini, abilități, valori și cunoștințe care să îi facă mai conștienți de aspectele legate de sănătate și bunăstare. Într-o lume bogată din punct de vedere digital, sănătatea și bunăstarea presupun conștientizarea provocărilor și oportunităților care pot afecta starea de bine, inclusiv, dar nu numai, dependența online, ergonomia și postura și utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale și mobile.
Întrebări critice
Pot fi tehnologia și sănătatea reciproc avantajoase?
De ce este echilibrul factorul optim între tehnologie și bunăstare?
6. Prezență digitală și comunicare
Prezența și comunicarea electronică se referă la dezvoltarea calităților personale și interpersonale care sprijină cetățenii digitali în construirea și menținerea unei prezențe și a unei identități online, precum și a unor interacțiuni online pozitive, coerente și consecvente. Aceasta acoperă competențe precum comunicarea online și interacțiunea cu alte persoane în spații sociale virtuale, precum și gestionarea propriilor date și a urmelor.
Întrebări critice
Cum va afecta Regulamentul general al UE privind protecția datelor (GDPR) prezența electronică?
Care sunt implicațiile suprapunerii comunicărilor pe rețelele de socializare și pe internet?
Care sunt câteva dintre modalitățile prin care copiii pot crea o prezență electronică pozitivă?
DREPTURILE ONLINE | RIGHTS ONLINE
7. Participare Activă
Participarea activă se referă la competențele de care cetățenii trebuie să fie pe deplin conștienți atunci când interacționează în mediile digitale în care trăiesc, pentru a lua decizii responsabile, participând în același timp în mod activ și pozitiv la culturile democratice în care trăiesc.
Întrebări critice
Cum se poate ca participarea activă a studenților online să fie în concordanță cu drepturile omului și cu libertățile fundamentale?
Cum pot sprijini școlile participarea activă online?
8. Drepturi și Responsabilități
Cetățenii se bucură de drepturi și responsabilități în lumea fizică, iar cetățenii digitali din lumea online au, de asemenea, anumite drepturi și responsabilități. Cetățenii digitali se pot bucura de drepturi privind confidențialitatea, securitatea, accesul și incluziunea, libertatea de exprimare și multe altele. Cu toate acestea, odată cu aceste drepturi vin și anumite responsabilități, cum ar fi etica și empatia și alte responsabilități pentru a asigura un mediu digital sigur și responsabil pentru toți.
Întrebări critice
Care este o regulă de aur pentru drepturile și responsabilitățile pentru fiecare platformă, site web, aplicație și dispozitiv?
Cum îi ajută GDPR pe elevi să își exercite drepturile și responsabilitățile?
9. Confidențialitate și Securitate
Confidențialitatea și securitatea includ două concepte diferite: confidențialitatea se referă în principal la protecția personală a informațiilor online proprii și a celorlalți, în timp ce securitatea se referă mai mult la conștientizarea propriilor acțiuni și comportamente online. Aceasta acoperă competențe precum gestionarea informațiilor și aspecte legate de siguranța online (inclusiv utilizarea filtrelor de navigare, a parolelor, a programelor antivirus și a firewall-urilor) pentru a face față și a evita situațiile periculoase sau neplăcute.
Întrebări critice
Cum își pot gestiona eficient elevii viața privată?
Cum pot asigura părțile interesate securitatea mediilor online?
10. Conștientizarea ca și consumator media
Conștientizarea consumatorilor se referă la faptul că World Wide Web, cu dimensiunile sale largi, cum ar fi social media și alte spații sociale virtuale, este un mediu în care, adesea, faptul de a fi cetățean digital înseamnă și a fi consumator. Înțelegerea implicațiilor realității comerciale a spațiilor online este una dintre competențele cu care indivizii vor trebui să se confrunte pentru a-și menține autonomia în calitate de cetățeni digitali.
Întrebări critice
De ce trebuie să participe elevii la economia digitală?
Pe măsură ce comerțul electronic capătă un rol tot mai important în societate, cum se pot proteja elevii și cum se pot bucura de avantajele comerțului electronic?