Cunoștințele acumulate de elevi, pe de-o parte, dar și practicile culturale ale profesorilor, părinților, formatorilor profesorilor și reprezentanților comunității, de cealaltă parte, determină modul în care este promovată democrația în școală. Abordarea (educația despre/pentru/prin democrație) pe care profesorii o favorizează și elevii o practică sau principiul democratic (egalitate, libertate, incluziune, diversitate, participare, justiție, deschidere) pe care directorul, părinții și profesorii îl susțin în interacțiunea cu elevii/copii lor, pot face diferența între o cultură școlară democratică și una tradiționalistă, conservatoare și autocratică.
Acest assessment ar putea avea o mare varietate de scopuri. Iată 4 dintre cele pe care le-ați putea stabili, fiecare putând fi de sine stătător sau combinat cu altele.
Să identificați progresele actuale cu privire la dezvoltarea competențelor de cultură democratică în școală, să stabiliți obiective viitoare și să înțelegeți cum ar putea funcționa procesele necesare în care profesorii, elevii și alte părți interesate s-ar putea implica, astfel încât cu toții să contribuie la dezvoltarea sau îmbunătățirea unei culturi democratice și promovării dialogului multicultural la nivelul întregii școli.
Să descoperiți și să fixați obstacolele sau dificultățile specifice de dezvoltare a competențelor de cultură democratică în școală pe care elevii ar putea să le întâmpine, astfel încât să puteți adapta procesele operaționale cu scopul de a vă ajuta elevii și colegii să descopere noi căi de a sprijini dezvoltarea sau îmbunătățirea unei culturi democratice și promovării dialogului multicultural la nivelul întregii școli.
Să monitorizați progresul și rezultatele așteptate în ceea ce privește obiectivele preconizate de dezvoltare a competențelor de cultură democratică la nivelul întregii școli.
Să obțineți o imagine acurată și o înțelegere aprofundată a măsurii în care procesele existente, centrate sau nu pe dezvoltarea competențelor de cultură democratică pot contribui la atingerea obiectivelor preconizate de dezvoltare a unei culturi democratice la nivelul întregii școli, într-o anumită perioadă de timp.
Indiferent de nivelul sau specializarea lor, profesorii pot identifica nivelul CDC în școala lor, analizând datele funizate de șase categorii diferite de părți implicate în cultura școlii.
Mai jos găsiți o baterie de chestionare menite să vă ajute să derulați o analiză inițială a situației actuale din școala voastră, care vă va încuraja să reflectați asupra a ceea ce ați dori să schimbați în ceea ce privește o abordare la nivelul întregii școlii în domeniul educației pentru DCE și CDC.
Rezultatele pe care le veți obține vă vor putea oferi date cantitative și calitative relevante, precum și o perspectivă de ansamblu a schimbărilor strategice necesare.
Instrumente pe care le puteți utiliza cu scopul de a evalua situația din școala voastră:
Chestionar CITIZED pentru directorii de școli
Chestionar CITIZED pentru profesori
Chestionar CITIZED pentru elevi și organizații ale elevilor/Consilul Elevilor
Chestionar CITIZED pentru părinți sau organizații de părinți
Chestionar CITIZED pentru formatorii de cadre didactice sau directorii de școli și inspectori
Chestionar CITIZED pentru implicarea comunității
Pe baza reflecțiilor inițiale din chestionare, puteți face o analiză SWOT ca bază pentru dezvoltarea planului de acțiune.
În plus, puteți să efectuați o comparație a punctelor de vedere ale diferitelor părți interesate:
Ce identifică conducerea școlii ca fiind puncte forte, puncte de îmbunătățit, oportunități sau amenințări?
Cum văd profesorii șin școală acțiunile viitoare și proiectele implementate pentru educația democratică și cetățenie digitală?
Care sunt evaluările elevilor, părinților sau reprezentanților comunității?
Cum văd formatorii profesorilor și comunitatea perspectiva democratizării actului educațional în școala voastră?
Luați în discuție orice altă perspectivă pe care o considerați utilă...
Ce competențe pentru democrație sunt adresate printr-o abordare la nivelul întregii școli?
O abordare la nivelul întregii școli a educației pentru democrație se concentrează spre deloc pe competențe individuale și întotdeauna, pe competențe-cheie. Desigur, reprezentanții școlii pot stabili priorități pentru a promova anumite competențe care trebuie dezvoltate în context specific, dar scopul final al tuturor situațiilor de predare și învățare este de a contribui la ceea ce RFCDC numește "competență pentru cultura democratică".
Modelul fluturelui | Cadrul de referință al competențelor pentru cultura democratică (RFCDC)
Acest tip de exercițiu stimulează reflecția și dialogul referitor la punctele forte, punctele de îmbunătățit și posibilele acțiuni necesare la nivelul întregii școli. Acesta poate fi efectuat, dintr-o perspectivă individuală (de exemplu, care sunt competențele de care are nevoie un profesor pentru a promova o cultură democratică în clasă/la școală) sau dintr-o perspectivă de schimbare sistemică (de exemplu, ce competențe ar putea fi în prezent deosebit de importante la nivelul întregii școli).
Faza individuală: Scrieți cinci competențe care sunt deosebit de importante din perspectiva voastră.
Reflecție în grupuri mici: Comparați competențele selectate și apoi, discuți posibilități de promovare la nivelul întregii școli.
Discuție comună a rezultatelor pe baza următoarelor întrebări:
Sunt rezultatele foarte diferite?
Există competențe care sunt la fel de importante pentru toți elevii?
Ce competențe au fost selectate pentru că există deja în mare măsură și sunt trăite în viața de zi cu zi?
Ce competențe ar trebui selectate cu scopul de fi mai adecvat promovate și consolidate la nivel comportamental?
Ce semnificație are acest rezultat pentru școala noastră?
Competențele selectate sunt deja suficient de prezente în școala noastră?
Dacă da, cum putem să le menținem și să le dezvoltăm?
Dacă nu, cum putem promova aceste competențe cu prioritate?
Ce am putea schimba promovând aceste competențe?