Tehnologiile digitale și faptul de a fi online le oferă tinerilor oportunități unice pentru a crea, a se juca, a se conecta, a socializa și a învăța. Cetățenia digitală înseamnă a avea capacitatea de a te implica pozitiv și activ în societate prin utilizarea tehnologiei, cu responsabilitate. Pentru a deveni cetățeni digitali eficienți, copiii și tinerii trebuie să fie expuși la cunoștințe specifice și dotați cu competențele necesare.
Grupul de experți în educație pentru cetățenie digitală al Consiliului Europei a identificat 10 teme/domenii care definesc competențele pe care tinerii ar putea să le dobândească pentru a deveni cetățenii digitali destoinici. Desigur, fiecare dintre teme este alcătuită dintr-o combinație de valori, abilități, atitudini, dar și cunoștințe și înțelegere critică.
Acest assessment ar putea avea o mare varietate de scopuri. Iată 4 dintre cele pe care le-ați putea stabili, fiecare putând fi de sine stătător sau combinat cu altele.
Să identificați progresele actuale cu privire la dezvoltarea competențelor de cetățenie digitală în școală, să stabiliți obiective viitoare și să înțelegeți cum ar putea funcționa procesele necesare în care profesorii, elevii și alte părți interesate s-ar putea implica, astfel încât cu toții să contribuie la dezvoltarea unei culturi democratice la nivelul întregii școli.
Să descoperiți și să fixați obstacolele sau dificultățile specifice de dezvoltare a competențelor de cetățenie digitală în școală pe care elevii ar putea să le întâmpine, astfel încât să puteți adapta procesele operaționale cu scopul de a vă ajuta elevii și colegii să descopere noi căi de a sprijini dezvoltarea unei culturi democratice la nivelul întregii școli.
Să monitorizați progresul și rezultatele așteptate în ceea ce privește obiectivele preconizate de dezvoltare a competențelor de cetățenie digitală, la nivelul întregii școli.
Să obțineți o imagine acurată și o înțelegere aprofundată a măsurii în care procesele existente, centrate sau nu pe dezvoltarea competențelor de cetățenie digitală pot contribui la atingerea obiectivelor preconizate de dezvoltare a unei culturi democratice la nivelul întregii școli, într-o anumită perioadă de timp.
Cetățenia digitală reflectă cultura și contextul elevilor care învață în școala respectivă. De aceea, este oportun, ca în context de evaluare, să vă planificați propria abordare pentru școala voastră unică. Luați în considerare domeniul de aplicare, importanța și relevanța acesteia pentru elevii și comunitatea voastră.
Rolul școlilor în sprijinirea și responsabilizarea copiilor și tinerilor pentru a deveni cetățeni digitali siguri, pozitivi și responsabili nu trebuie niciodată subestimat. Școlile și profesorii pot juca un rol esențial, iar cele mai bune rezultate apar atunci când toată lumea lucrează împreună în aceeași direcție.
Conform Digital Citizenship Education and Domains, DCD - by CoE, sunt 10 domenii ale cetățeniei digitale.