SELFIEforTEACHERS sprijină dezvoltarea competenței digitale a profesorilor ca rezultat al învățării, oferind în același timp un proces de învățare continuă. În acest sens, JRC a luat în considerare unele aspecte importante ale învățării profesionale a cadrelor didactice, inclusiv abordările de învățare și caracteristicile profesionale și de învățare ale profesorilor, de la nivel european.
Ca răspuns la nevoia tot mai mare a profesorilor de a-și construi un set de competențe digitale specifice profesiei lor, Comisia Europeană a publicat în 2017 un cadru conceptual care oferă o referință comună pentru competența digitală a educatorilor (Redecker, 2017).
În Planul de acțiune pentru educație digitală al Comisiei Europene (DEAP 2021-2027), competența digitală este considerată a fi o abilitate de bază pentru toți profesorii și ar trebui să fie încorporată în toate domeniile de dezvoltare profesională a cadrelor didactice.
Acum, pe baza rezultatelor obținute prin procesul de autoreflecție, îți poți proiecta propriul plan de învățare profesională cu scopul de a-ți dezvolta sau îmbunătăți competența digitală.
SELFIEforTEACHERS îți este destinat, cu scopul de a realiza o auto-reflecție asupra competenței digitale proprii, pe baza căreia poți alege apoi domeniile sau competențele pe care ai dori să ți le dezvolți în continuare.
Odată ce ai început să îți implementezi propriul plan de învățare, după o anumită perioadă de timp, cu scopul de a-ți evalua progresul, completează din nou SELFIEforTeachers.
În ecosistemul SELFIEforTEACHERS, poți găsi resurse adecvate (activități, materiale de învățare, cursuri) pentru a-ți atinge obiectivele de învățare. Poți planifica activități pentru a-ți dezvolta competența (competențele) țintă și pentru a atinge nivelul (nivelurile) dorit(e). În plus, poți aplica aceste noi competențe în practica ta profesională. Totodată, îți poți adăuga realizările în materie de învățare, într-un așa-zis ePortfolio, pe care este de preferat să-l partajezi pentru feedback și bineînțeles, îl poți utiliza pentru a reflecta asupra întregului proces.
Primul pas pe care este de preferat să-l faci atunci când lucrezi cu SELFIEforTEACHERS este să își autoevaluezi competențele digitale, ghidat(ă) de cei 32 de itemi ai instrumentului, așa cum sunt descriși mai jos. La finalizarea autoreflecției (pe toate domeniile sau pe un singur domeniu), primești un raport personalizat cu rezultatele tale și nivelul propriu de competență pe fiecare item, pe fiecare domeniu și în ansamblu. Reflectând asupra rezultatelor tale, îți poți identifica punctele forte și lacunele și își poți defini nevoile de învățare pentru a-ți dezvolta în continuare competențele digitale.
Prin utilizarea instrumentului, te poți implica activ în propriul proces de învățare și ești capabile(ă) să intri în procesul de autoreflecție atunci când este necesar. Instrumentul îți oferă sugestii cu privire la modul în care poți concepe un parcurs individual de învățare pentru a răspunde nevoilor pe care ți le-ai identificat. Mai mult, instrumentul îți permite să creezi un grup și să-ți inviți colegii să împărtășiți datele agregate pentru a planifica formarea în grup.
Poți începe auto-reflecția în orice moment. Este important să știi că o poți finaliza într-o singură sesiune sau o poți salva și continua pentru a o finaliza în câte sesiuni ai nevoie. Poți alege să reflectezi asupra unuia dintre cele șase domenii de competență, să-ți planifici învățarea profesională și apoi să continui cu celelalte domenii. Poți (re)vizita oricând auto-reflecțiile anterioare și îți poți explora competențele digitale într-un timp pe care ți-l propui sau în raport cu mediile de grup și globale.
SELFIEforTEACHERS este un instrument excelent pentru învățarea colaborativă. Poți partaja propriul raport de autoreflecție și astfel, obține feedback de la un coleg sau un mentor/coach pentru a-ți proiecta traseul de învățare și pentru a face schimb de experiențe și practici. În plus, dacă decizi să partajezi datele tale agregate, acestea pot oferi informații utile pentru conceperea și dezvoltarea de programe și materiale de învățare bazate pe nevoi comune.
Pentru a-ți monitoriza progresul în timp poți folosi SELFIEforTeachers ori de câte ori consideri necesar. Poți accesa auto-reflecțiile finalizate și rapoartele Rezultate și Feedback din tabloul tău de bord. De asemenea, îți poți compara propriile rezultate din diferite reflecții și totodată, ți le poți compara cu mediile de grup sau globale.
La finalizarea unei auto-reflecții, îți poți descărca un certificat sau o insignă digitală pentru participarea în SELFIEforTeachers.
Contul tău nu este asociat cu rezultatele agregate generate de SELFIEforTeachers. Propriile rezultate și raportul de feedback generat de sistem sunt disponibile doar pentru tine și numai tu le poți accesa. Instrumentul păstrează datele agregate anonime numai cu acordul tău. Cu toate acestea, ai ajuta să fii de acord cu partajarea datelor tale anonime pentru a sprijini planificarea dezvoltării profesionale la nivel de cohortă.
Pentru a aduna dovezi ale învățării tale, pentru a facilita un proces autentic de de auto-reflecție, pentru a-ți împărtăși munca și pentru a obține feedback, crează-ți propriul ePortofoliu.
În acest sens, iată ce ai putea face:
Pentru a-ți identifica punctele forte și lacunele și pentru a stabili obiective de învățare, utilizează raportul cu rezultate și feedback. Poți realiza acest proces ca o sarcină individuală sau ca una colaborativă, prin împărtășirea raportului de feedback cu un coleg (sau colegi) sau cu un coach și astfel, proiecta în comun căile de învățare.
Proiectează-ți activități de învățare pentru a-ți atinge obiectivele de învățare și identifică resursele și materialele disponibile (de exemplu, un curs MOOC, ghiduri cu tips & tricks, aplicații de învățare etc.).
Aplică noile competențe în practica curentă, la clasă/în școală (de exemplu, în predare, în cancelarie, pentru a-ți sprijini colegii, în comunitatea școlară, în elaborarea de conținuturi inter și transdisciplinare).
Colectează-ți realizările de învățare într-un ePortfolio.
Reflectă constant asupra procesului propriu de învățare.
Completează o altă auto-reflecție folosind SELFIEforTEACHERS pentru a-ți identifica progresele înregistrate la un moment dat.
Împărtășește colegilor experiența proprie de învățare, partajează-ți ePortfolio-ul și discută cu ceilalți gândurile pe care le ai cu privire la procesul tău de învățare, a rezultatelor obținute și solicită sau oferă feedback.
Ori de câte ori este necesar, (re)configurează-ți noi trasee de învățare.
Poți alege să acoperi un domeniu de competență, o competență în sine sau un doar nivel de competență. Îți poți stabili un obiectiv care presupune să acoperi o lacună de învățare sau să te bazezi pe un punct forte. Ai putea alege o cale de învățare individuală sau una de colaborare.
SELFIEforTeachers face posibil să începi procesul de învățare profesională în domeniul tehnologiilor digitale, fie pentru propriul parcurs de învățare profesională, fie pentru un grup din care faci parte.
SELFIEforTeachers completează instrumentul SELFIE care sprijină planificarea întregii școli pentru utilizarea tehnologiei în planificare, predare și evaluare.
Bazat pe Cadrul european pentru competența digitală a educatorilor (DigCompEdu), SELFIEforTEACHERS include 32 de elemente de autoreflecție privind competența digitală a profesorilor din învățământul primar și secundar.
Rezultatele sunt furnizate pe o scară de competență pe șase niveluri. Un raport oferă feedback personalizat pentru a ghida profesorii în atingerea următorului nivel al competenței digitale.
SELFIEforTEACHERS este un proces de învățare în sine; descrie caracteristicile unui profesor competent din punct de vedere digital și ce nivel poate atinge acesta.
Scopul este de a spori capacitatea de acțiune a profesorilor în dezvoltarea lor profesională și de a-i sprijini în calitate de proiectanți ai învățării lor profesionale, pe baza nevoilor și punctelor lor forte.
Scopul mai larg este de a îmbunătăți predarea și învățarea prin utilizarea tehnologiilor digitale, permițând elevilor să își atingă cel mai mare potențial de învățare, sprijinind în același timp dezvoltarea competențelor digitale ale acestora.
Cadrul european pentru competența digitală a educatorilor (cunoscut și sub numele de DigCompEdu) surprinde și descrie 22 de competențe digitale specifice profesorilor în șase domenii.
Aceste domenii corespund unor trei dimensiuni: contextul profesional al educatorilor, pedagogia și competențele elevilor.
DigCompEdu distinge șase etape sau niveluri de-a lungul cărora se dezvoltă de obicei competența digitală a profesorilor. Pentru fiecare etapă este furnizat un descriptor de rol care reflectă accentul special al utilizării tehnologiei digitale tipic pentru etapa de competență. Acești descriptori de rol se referă, de asemenea, la punctele forte și rolurile relative ale unui profesor în cadrul unei comunități profesionale.
Cadrul stabilește un model de progresie pe șase scale cu puncte pentru a surprinde nivelul de competență al profesorilor: A1 = Conștientizare, A2 = Explorare, B1 = Integrare, B2 = Expertiză, C1 = Conducere, C2 = Inovare.
DigCompEdu descrie 22 de competențe organizate în șase domenii. Pentru fiecare dintre cele 22 de competențe, se oferă descriptori de nivel și itemi de competență care permit profesorilor să înțeleagă nivelul propriu de competență , dar și nevoile specifice de dezvoltare. Pentru a evidenția complexitatea fiecăreia dintre competențe, unele dintre acestea sunt descrise de mai mult de un item.
Este important de știut că instrumentul poate ajuta, formatorii de cadre didactice și factorii de decizie politică să sprijine dezvoltarea profesională a profesorilor, oferind un context care să faciliteze utilizarea instrumentului de către profesori și utilizând rezultatele agregate anonime generate de instrument pentru a concepe programe de formare și a crea resurse.
SELFIEforTeachers (DigCompEdu) nu pune accentul pe abilitățile tehnice, ci detaliază modul în care tehnologiile digitale pot fi utilizate în predare pentru a îmbunătăți și a inova educația și învățarea, precum și formarea continuă a cadrelor didactice.